自私、付出與平衡 – 人生非常重要的感悟

cover_2_edit_1221256868495424913.jpeg

今日有一個非常重要嘅人生感悟,我發現人生好難喺自私、付出、平衡呢三個點獲取真正嘅平衡,因為種種人生嘅難題與挑戰,好多時會令我哋失去平衡。

關於自私:我認為自私係應該嘅,因為如果一個人生活得唔快樂及滿足,基本上冇辦法去諗其他人,然後學識無條件嘅付出。基於呢個條件….我哋只需要學會明白,所謂嘅個人滿足係來自於個人欲望?定係終身嘅快樂及豐足原來係源於利他?

如果係來自於個人嘅慾望,我建議大家可以問自己一個問題……每次我滿足咗個人嘅慾望後,係咪真係獲得永久性嘅心靈滿足及快樂?

關於付出:由於我一直相信人性本善,所以認為人之所以為人….係會透過實現自我及貢獻他人而感到快樂及豐足。但係好可惜嘅係,我哋好多時候喺生活中好難喺呢幾方面達到平衡。原因係我觀察到好多人,佢哋通通都好想付出及關懷身邊嘅人,但係佢哋嘅生活基於經濟條件係冇辦法做到無條件嘅付出,所以我體會到生活如何得到平衡先係最重要嘅重心。可以嘗試問問自己:我係咪喺感到滿足嘅同時又能夠無條件嘅付出?

關於平衡:做咗咁多年人,我發現學習如何平衡真我及關顧他人係非常重要嘅生活課題,因為有好多時候我哋會感到違背真我及讓他人快樂及滿足之中…極難獲取平衡。

今日我想分享呢個好重要嘅體會,如果想獲得平衡,其實方法極簡單。原來…

只要唔傷害他人,同時又滿足到自己,呢個已經係平衡。

PS:人生係…每日積極學習如何實現真我及貢獻他人嘅過程,至於在意他人嘅想法及蜚言蜚語根本係自尋煩惱,因為每個人嘅性格及特質都唔同,所以每個人發揮所長及見解亦都會唔同,尊重自我及貢獻他人就係生命中最重要嘅事情。

#若要人似我除非兩個我

#真正嘅快樂源於無條件嘅愛

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google photo

您的留言將使用 Google 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s